Cursusaanbod | Kant en klaar | Half af | Contact

Half af

Een goed idee is het halve werk. De 'half af' projecten zijn een zegen voor ontwerpers op scholen: de ontwerpen bieden houvast bij het ontwerpen en ruimte om er eigen productie van te maken. De zelf af gemaakte ontwerpen werken vaak het beste!
De webwinkel biedt hieronder een hele verzameling half affe projecten. Opnieuw is een waarschuwing nodig. Deze ontwerpen worden in ons cursusaanbod gebruikt en zijn verder geschikt voor docenten die eerder projecten in het Ontwerpbureau uitvoerden. Weet je niets van 'verhalend ontwerpen' of van het stellen van sleutelvragen dan zullen de halffabrikaten niet veel betekenis voor je hebben! Neem dan liever een kant en klaar project of - nog beter - volg eerst een cursus.

Veel van de half-af-ontwerpen betreffen het oprichten van een onderneming door leerlingen.

De otter

 

Enkele kinderen signaleren een otter. De plaatselijke krant neemt het nieuws over. Maar zou het waar zijn? Hoe komt de otter in de Meinesloot? Het ontwerp eindigt met het in kaart brengen van ecologische hoofdstructeren.

     
Het reisbureau  
De leerkracht vertelt over een reunie waar hij een klasgenoot tegenkwam die een reisbureau was begonnen. Hij vertelde er zo enthousiast over, je zou er zin van krijgen. Zou de leerlingen dat wat lijken, een eigen reisbureau?  
     
De sport en spel winkel  
  De gymnastiekleerkracht vertelt dat ze zo langzamerhand wel eens flauw wordt van de al bestaande teamsporten, maar dat het best lastig is om telkens weer een nieuw teamspel te bedenken. Zouden wij dat als klas kunnen doen?  
   

Grootvaders geheim

 
  Een verhalend ontwerp over de relatie tussen Nederland en Indonesie vanuit historisch gezichtspunt, compleet met Murder and Mystery.  
   
 

Echte opdrachtgevers voor geschiedenis

 
  - niet te koop, vraag info -
Voor de afdeling actuele vraagstukken: kunnen voor het geschiedenisonderwijs echte opdrachtgevers worden gevonden? Uit deze brainstorming blijken de mogelijkheden.
 
   
De laatste wens van Maarten Ouwehand  
  Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen.